Grad de indatorare banci si IFN-uri 2019

Gradul de indatorare la banci si IFN-uri in 2019 o sa fie mai mic. Pentru prima data din 2007 incoace, BNR-ul umbla la gradul de indatorare

Gradul de indatorare la toate creditele bancare si nebancare va fi limitat in 2019.

Indiferent ca vorbim de credite bancare ori nebancare, gradul de indatorare va fi limitat conform ultimelor informatii la 45% din venituri daca esti la primul credit si respectiv la 40% daca esti la al doilea. De la aceasta regula sunt excluse creditele de refinantare si 15% din volumul creditelor de retail pentru fiecare banca in parte.

COMPANIETIMPI DE ACORDARECREDITUL MAXIMPERIOADA MAXIMA DE ACORDARESOLICITA UN IMPRUMUT
1 ora40.00060 luni
24 ore15.00024 luni
2 ore2.00062 zile
20 minute2.00030 zile

Asadar, inceputul de an 2019 o sa ne suprinda intr-o limitare a creditarii, pentru ca limitarea gradului de indatorare va conduce spre aceasta directie.

Normele de creditare emise de BNR vor aparea dintr-un moment in altul. Ultimele informatii ne indica ca gradul de indatorare pentru persoanele fizice va fi usor mai ridicat. Vom vedea ce se va intampla. In curand.

S-au vehiculat mai multe documente prin presa, fiecare cu diverse variante ale gradului de indatorare. Ultimele date indica aceste doua optiuni pentru gradul de indatorare: si anume 45% pentru primul credit si 40% incepand de la al doilea in sus.

Se lasa un prag de 15% din creditele retail ale bancilor, credite destinate persoanelor fizice cu venituri mari, credite cu valori de asemenea mari.

Pe langa acest portofoliu de 15%, se mai prevede un compromis in cazul creditelor de refinantare. Prin aceasta limitare a creditarii, se anticipeaza ca multe credite vor fi salvate, apreciindu-se ca un procent de 60-70% dintre aceste credite vor fi salvate.

Reducand gradul de indatorare al populatiei este datorata probabil inclusiv raportului celor de la FMI care ne-au atras atentia ca a crescut viteaza in cazul creditelor acordate populatiei. Cei de la FMI spunea totodata ca un grad de indatorare de maxim 50% ar fi unul sustenabil.

In prezent gradul de indatorare pentru credite eipotecare urca la 50-60%, chiar si 70% in cazul persoanelor cu venituri mari.

In proiectul actual, BNR a mentinut propunerea celor de la FMI – prevazand pentru creditele ipoteca accesate pentru prima data, un grad de indatorare de maxim 50%, credit contractat pentru minim 5 ani, cu dobanda fixa. Pentru creditele ipotecare cu dobanda variabila, gradul de indatorare este de maxim 40%.

Daca anii anterior am avut ca speriatoare adeverinta de venit, incepand din 2019 vom avea ca sperietoare gradul de indatorare.

creditfix.ro

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies